Skip to content

Wat is marketing automation?

marketing automation communicamusMarketing automation helpt je op een (semi)automatische manier jouw contacten te begeleiden bij hun “customer journey” van prospect naar lead naar klant naar ambassadeur van jouw product of dienst. Jij bepaalt de mate van automatisering en wanneer het systeem met jouw contacten communiceert en wanneer bv het systeem jou helpt herinneren dat het nu het juiste moment is om deze klant te contacteren om een welbepaalde reden.

Dat kan met eenvoudige scenario’s waarbij je contacten bv na het wel of niet reageren op een bepaalde e-mail het juiste follow up traject in worden gestuurd. Maar het kan ook meer in detail worden uitgewerkt waarbij je volgens specifiek uitgedachte “if this, then that” scenario’s het systeem laat reageren op e-mails die wel of niet geopend werden, links die wel of niet werden aangeklikt, webpagina’s die wel of niet werden bezocht en allerlei mogelijke combinaties van interacties tussen je contact en al jouw communicatiekanalen.

Er zijn tal van systemen op de markt die je hierbij kunnen helpen, ook op maat van jouw organisatie… Je hebt wellicht al eens gehoord van Mailchimp, Aweber, Ontraport, Infusionsoft, Hubspot, Marketo, etc…. en als je een de tijd neemt om wat te googlen kom je er nog tientallen andere tegen. Ben je tevreden met een degelijk systeem om af en toe een nieuwsbriefje er uit te sturen zonder meer, dan kan je wellicht het beste starten met Mailchimp. Heb je een organisatie met al wat vlees aan de botten, een volwaardig marketing budget en hoge verwachtingen dan zoek je je heil wellicht best in een van de andere beproefde systemen in functie van jouw wensen. Ik ging op zoek naar een betaalbaar alternatief. Een goed systeem om snel mee van start te kunnen gaan maar ook krachtig genoeg om het meer uitdagende werk aan te kunnen.

Na heel veel uittesten is mijn voorkeur gevallen op ActiveCampaign omwille van de beste prijs/kwaliteit verhouding, flexibiliteit, gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide mogelijkheden. Dat wil niet zeggen dat dit altijd de beste oplossing zal zijn voor iedereen vanzelfsprekend. Nu kan ik je wel gaan doorverwijzen naar allerlei reviews, whitepapers en downloadbare informatie maar wellicht gaat het sneller als we even kort kennismaken en bespreken waar je behoefte ligt. Om je op basis daarvan aan te geven wat voor jou de beste oplossing is.

Plan hier een afspraak voor een eerste vrijblijvend gesprek

Ik bied je in principe drie opties om hiermee aan de slag te gaan.

DIY: Do It Yourself 🙂Als eerste de DIY optie, oftewel “do it yourself”. Je doet het graag zelf en wil geen budget besteden aan deskundige begeleiding. Klik deze knop en ga lekker zelf aan de slag met hun gratis probeerversie.

Set Up & LaunchAls tweede optie is er “Set-Up & Launch” waarbij ik je help met het van start gaan op de juiste manier zodat je een vliegende start maakt zonder het langere proces van vallen en opstaan als je er zonder begeleiding aan start.

Managed ServicesDe derde optie is die van de “Managed Services” waarbij ik je niet alleen aan een vliegende start help maar ook doorlopend het beheer van het gehele systeem voor je in de gaten hou zodat jij je kan concentreren op jouw kerntaken.